Energie kan op verschillende manieren opgewekt worden. Uit duurzame bronnen als zon en wind, maar ook uit vervuilende fossiele brandstoffen.
Energie
Het is moeilijk voor te stellen, maar 150 jaar geleden moest de mens het nog stellen zonder elektriciteit. Inmiddels kunnen we niet meer zonder energie: voor vrijwel alle dagelijkse handelingen is elektriciteit nodig. Dat heeft zijn weerslag gehad op het klimaat, want het opwekken van elektriciteit belast in veel gevallen het milieu. Overheden proberen daarom steeds meer over te stappen van grijze, niet-duurzame, vervuilende elektriciteit op groene stroom: energie die duurzaam en niet-vervuilend is.
Duurzame energie
Duurzame energie is alle energie die opgewekt wordt zonder het milieu te belasten en bovendien wordt opgewekt uit een onuitputtelijke bron. Uit onder meer zonlicht, wind en stromend water kan duurzame energie opgewekt worden. Het is erg belangrijk dat we in de toekomst voor een groot deel duurzame energie gebruiken, zodat klimaatverandering voorkomen kan worden. Lees op de pagina duurzame energie uitgebreid over de verschillende vormen van duurzame energie.
Niet-duurzame energie
De tegenhanger van duurzame energie is niet-duurzame energie, opgewekt uit vervuilende energiebronnen zoals kolen en gas. Tot voor kort was de volledige energieproductie niet-duurzaam en bovendien vervuilend. Langzaam maar zeker is duidelijk geworden wat de gevolgen hiervan zijn voor het klimaat. Bovendien beginnen de energiebronnen voor niet-duurzame energie (de fossiele brandstoffen) langzaam maar zeker op te raken. Meer lezen over dit onderwerp kan op de pagina niet-duurzame energie.
Groene stroom of grijze stroom?
Bij de meeste energieleveranciers kan er gekozen worden tussen groene stroom en grijze stroom. Groene stroom is duurzaam en niet-vervuilend, grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen en is daarom vervuilend en niet duurzaam. Toch is de grens tussen groene en grijze stroom lang niet altijd duidelijk. Via omwegen zijn energieleveranciers in staat om grijze energie legaal te verkopen als groene stroom. Lees hier meer over op de pagina groene stroom of grijze stroom.
Regels en wetgeving
Aan het gebruik, de productie en het transporteren van energie zijn erg veel regels en wetten verbonden. Zo betaalt iedereen energiebelasting, behalve voor groene energie die je zelf opwekt. Dankzij de wetgeving van de overheid zijn er voor bedrijven veel financiële voordelen verbonden aan het opwekken en gebruiken van groene stroom. Op de pagina regels en wetgeving kan hier een overzicht van gevonden worden.
Energie en de toekomst
Het staat buiten kijf dat de energiemarkt de komende (tientallen) jaren nog sterk gaat veranderen. Fossiele brandstoffen raken in rap tempo op en groene energie wordt steeds belangrijker. Tegelijkertijd heeft grijze stroom in veel landen (waaronder Nederland) nog een zwaar overwicht ten opzichte van groene stroom. Om dit te veranderen heeft de Europese Unie een plan opgesteld waarin staat dat alle landen in 2020 tenminste 20% van de energie uit duurzame bronnen moeten opwekken. Lees hier uitgebreid over op de pagina energie en toekomst.