Het gebruik van zonnepanelen is een populaire manier om duurzame energie op te wekken. Een zonnepaneel bestaat uit een groot aantal zonnecellen. De zonnecellen worden opgebouwd uit de stof silicium. Onder invloed van zonlicht wordt er elektriciteit geproduceerd door de zonnecelen. De elektriciteit kan direct gebruikt worden in het huis, opgeslagen worden of teruggeleverd worden aan het openbaar stroomnet.
Werking zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecelen die zijn vervaardigd uit silicium. Iedere zonnecel bestaat uit een dun plaatje silicium dat alleen onder invloed van zonlicht geleidend is. Wanneer zonlicht op de cel valt begint er een stroom te lopen die opgevangen kan worden. Er bestaan vrij grote verschillen in efficiëntie tussen verschillende wijzen van verwerking van het silicium. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de volgende drie typen:
- Monokristallijn: Zonnepanelen opgebouwd uit monokristallijn zijn egaal zwart van kleur en leveren het meeste rendement op. Wel zijn panelen van monokristallijn vaak onevenredig duurder dan minder efficiënte zonnepanelen.
- Polykristallijn: In tegenstelling tot de monokristallijn variant, bestaat een polykristallijn zonnepaneel uit meerdere kristallen, wat het paneel een schervenpatroon geeft. Hoewel een zonnepaneel van polykristallijn een lager rendement heeft dan een monokristallijnpaneel, is de prijs-kwaliteitverhouding doorgaans gunstiger.
- Amorf: Waar mono- en polykristallijne zonnepanelen bestaan uit kristallen van silicium, wordt bij amorfe zonnepanelen gebruikt gemaakt van silicium in de vorm van fijne stof. Hoewel amorfe zonnepanelen goedkoop zijn, is het rendement vrij laag. Dit maakt zonnepanelen van dit type het minst geschikt om duurzame energie mee op te wekken.
Zonnepanelen installeren op het dak
Particulieren kunnen met zonnepanelen relatief simpel zelf duurzame energie opwekken. De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Bovendien worden zonnepanelen steeds efficiënter, waardoor de investering sneller wordt terugverdiend dan in het verleden het geval was. Hoewel de terugverdientijd verschilt per zonnepaneel en locatie, bestaat er in principe geen twijfel meer over dat ieder zonnepaneel op een gegeven moment winstgevend is. De meeste zonnepanelen hebben een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar.
De opbrengst van zonnepanelen hangt niet alleen af van het type zonnepaneel, maar ook van de plaatsing van het zonnepaneel. Idealiter wordt een zonnepaneel in Nederland pal op het zuiden geplaatst onder een hoek van 36 graden. Wordt hier van afgeweken, dan is de opbrengst lager. Ook het aantal zonuren heeft invloed op de opbrengst. Hoewel zonnepanelen ook elektriciteit opwekken bij bewolkt weer, is de opbrengst hoger bij directe lichtinval. Zo kan het zijn dat de opbrengst per jaar aanzienlijk fluctueert afhankelijk van het weer dat jaar.